Kronisk stress (eller langvarigt)

Kronisk stress kan have en ødelæggende virkning på både krop og sind.
Derfor er det vigtigt at tage skridt til at håndtere og forebygge stress.

Forstå den naturlige stressreaktion

Din krop er designet til at reagere på stress på måder, der skal beskytte dig mod trusler fra rovdyr og andre aggressorer.
Selvom sådanne trusler er sjældne i dag, betyder det ikke, at livet er frit for stress.

Kronisk stress - langvarigt stress
Kronisk stress – langvarigt stress

Tværtimod står du sandsynligvis over for mange krav hver dag, såsom at påtage dig en stor arbejdsbyrde, betale regningerne og tage vare på din familie. Din krop betragter disse såkaldte små udfordringer som trusler, og du kan derfor føle dig konstant angrebet. Men du kan kæmpe imod. Du behøver ikke lade stress kontrollere dit liv.

Responsen der redder dit liv

Når du støder på en opfattet trussel – f.eks. en stor hund, der gør ad dig under din morgenwalk – sætter din hypothalamus, en lille region i hjernen, en alarmsystem i gang i din krop. Gennem en kombination af nerve- og hormonsignaler får dette system dine binyrer, der ligger oven på dine nyrer, til at frigive en bølge af hormoner, herunder adrenalin og kortisol.

Adrenalin øger din hjerterytme, hæver dit blodtryk og øger energiforsyningen. Kortisol, det primære stresshormon, øger sukker (glukose) i blodet, forbedrer hjernens brug af glukose og øger tilgængeligheden af stoffer, der reparerer væv.

Kortisol hæmmer også funktioner, der ville være ikke-væsentlige eller skadelige i en kamp-eller-flugt-situation. Det ændrer immunsystemets respons og undertrykker fordøjelsessystemet, reproduktionssystemet og vækstprocesserne. Dette komplekse naturlige alarmsystem kommunikerer også med hjerneregionerne, der kontrollerer humør, motivation og frygt.

Læs også vores artikel om Kronisk PTSD her.

Når den naturlige stressreaktion løber løbsk

Kroppens stressrespons-system er normalt selvregulerende. Når en opfattet trussel er overstået, vender hormonniveauer tilbage til det normale. Når adrenalin- og kortisolniveauerne falder, vender din hjerterytme og blodtryk tilbage til baseline-niveauer, og andre systemer genoptager deres normale aktiviteter.

Stressreaktion
Stressreaktion

Kronisk Stress

Men når stressorer er konstante og du konstant føler dig angrebet, forbliver den kamp-eller-flugt-reaktion tændt.

Den langvarige aktivering af stressrespons-systemet og den overeksponering

Der er mange faktorer, der kan påvirke, hvordan du reagerer på stressende begivenheder i livet. Dette kan omfatte genetik og tidligere livserfaringer, såsom traumer eller misbrug.

Når stressniveauet bliver kronisk, kan det resultere i alvorlige sundhedsproblemer, såsom angst, depression, hjerteproblemer, vægtøgning og søvnproblemer. Derfor er det vigtigt at lære sunde måder at håndtere stress på. Se hele listen her.

Langvarigt stress

Du kan tage skridt til at identificere, hvad der forårsager stress for dig, og hvordan du kan tage vare på dig selv både fysisk og følelsesmæssigt i stressende situationer. Dette kan omfatte at spise en sund kost, få regelmæssig motion og tilstrækkelig søvn, og praktisere afslapningsteknikker såsom yoga, dyb vejrtrækning og meditation.

Langvarigt stress
Langvarigt stress

Du kan også skabe en balance i dit liv ved at have en hobby, omgås sunde venner og familie, grine og se humoristiske film, organisere og prioritere dine opgaver på arbejde og hjemme, og fjerne unødvendige opgaver. Hvis du oplever stress og har brug for professionel hjælp, kan du også søge rådgivning for at lære specifikke copingstrategier til at håndtere stress.

Husk at undgå usunde måder at håndtere stress på, såsom alkohol, tobak, stoffer eller overspisning. Hvis du har bekymringer omkring dit forbrug af disse produkter, kan du tale med din læge.

Hvordan føles langvarigt stress?

Langvarigt stress kan føles som om, du konstant befinder dig i en tilstand af kamp eller flugt. Kroppen er konstant på vagt, og du kan føle dig udmattet både fysisk og mentalt. Du kan opleve søvnproblemer, muskelsmerter, hovedpine og fordøjelsesproblemer. Langvarigt stress kan også føre til angst og depression, og det kan påvirke din evne til at fokusere og huske ting.

Det kan føles som om, du er fanget i en ond cirkel, hvor stresset fortsætter med at bygge sig op, og du ikke kan slippe af med det. Det er derfor vigtigt at lære, hvordan man kan håndtere stress og forebygge, at det bliver langvarigt.

Lær mere om stress og dets symptomer på disse sider: 5 tegn på stress symptomer og Hvad er stress?

Scroll to Top